Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

"Ωρολογιακή βόμβα" οι συνθήκες υγιεινής στα σχολεία του Δήμου μας

 


 

Πληθαίνουν τα παράπονα από διευθυντές σχολικών μονάδων και Συλλόγους Γονέων των Βριλησσίων για την έλλειψη  καθαριότητας στα σχολεία του Δήμου μας. Το πρόβλημα που παρατηρήθηκε ήδη από την αρχή της σχολικής χρονιάς, όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα, αλλά έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε κάποια σχολεία των Βριλησσίων να στερούνται εντελώς προσωπικό καθαριότητας επί σειρά ημερών!

Χαρακτηριστικές είναι περιπτώσεις του 5ου Νηπιαγωγείου, στο οποίο φιλοξενούνται 65 παιδιά ηλικίας 4 έως 5 ετών, σε ηλικία δηλ. που ευνοεί τη μετάδοση ιώσεων και μικροβίων, και του 1ου Λυκείου το οποίο φιλοξενεί καθημερινά 372 μαθητές και μαθήτριες και πάνω από 40 άτομα εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Δυστυχώς, όπως μας ενημερώνουν οι Σύλλογοι Γονέων στα σχολεία αυτά τις τελευταίες ημέρες λόγω αδειών του προσωπικού καθαριότητας – σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς ενημέρωση ή σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης της σχολικής μονάδας – δεν διαθέτουν ούτε έναν υπάλληλο καθαριότητας.

Τα προβλήματα με την καθαριότητα και τις ελλιπείς συνθήκες υγιεινής που αντιμετωπίζουν ορισμένα σχολεία δεν προέκυψαν ξαφνικά σήμερα. Έχουν ξεκινήσει ήδη από την αρχή του σχολικού έτους και ο Δήμος τα γνωρίζει γιατί έχει ενημερωθεί αρμοδίως από τις Διευθύνσεις των σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων.

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τους υγειονομικούς κινδύνους που εγκυμονεί και ζητά να δοθεί ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων. Ο Δήμος, ως υπεύθυνος για το προσωπικό καθαριότητας, οφείλει να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο, ώστε να καλύπτονται σε καθημερινή βάση οι ανάγκες καθαριότητας και να εξασφαλίζονται οι σύγχρονες συνθήκες υγιεινής για όλες τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Βριλησσίων.

Και επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στην αποψίλωση του Δημόσιου Σχολείου από το μόνιμο προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας και την εμβαλωματική κάλυψη των αναγκών με προσωπικό ορισμένου χρόνου μέσω διαφόρων προγραμμάτων και φορέων, ενώνουμε τη φωνή μας με άλλες Ενώσεις και την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών φύλαξης και καθαριότητας στα σχολεία μας.

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Βριλησσίων θα συνεχίσει να διεκδικεί και να αγωνίζεται για το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών μας σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία!

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Βριλησσίων